top of page

רצפת אגן

רובנו שמענו לפחות פעם אחת את המונח “רצפת אגן”. חלקנו וודאי שמענו את ההוראה “לאסוף סוגרים”. אך מהי בעצם אותה רצפה ולמה בכלל צריך לאסוף אותה?





רצפת האגן שלנו היא מערכת שרירים ורצועות דמוית ערסל הנמצאת בתחתית האגן שלנו. אצל גברים ישנם שני פתחים במערכת- שופכה להטלת שתן ופי הטבעת להוצאת צואה. לנשים מתווסף פתח נוסף: הנרתיק. תפקידה של רצפת האגן היא לשלוט בפתחים הללו ולדאוג לתפקודם התקין.


בנוסף, תפקידם של שרירי רצפת האגן הוא לתמוך באיברי האגן והבטן הנמצאים מעליה: שלפוחית, רחם ומעיים, לצד אחרים ואפילו לתמוך ביציבת הגוף בכך שהיא משמשת כמעין “סרעפת” נוספת.


לא תאמינו, רצפת האגן משחקת תפקיד מרכזי גם ביחסי מין והיא אחראית על חלק ניכר מההנאה שלנו והעוררות המינית.


אם כך אפשר לסכם את תפקידיה של רצפת האגן ב-4 S’:

Sphincteric – שליטה על הסוגרים

Support – תמיכה באיברי הבטן והאגן

Stability – יציבה

Sexua l– תפקוד מיני תקין


כמו כל שריר בגוף גם שרירי רצפת האגן יכולים להיחלש או לעבוד בצורה לא תקינה ואז נוכל לראות בעיות שונות כמו: דליפות שתן, דליפות צואה, תכיפות במתן שתן, עצירות, צניחה של איברי האגן, כאבי גב וירך וכאבים ביחסי מין.


אם ניקח לדוגמה את נושא דליפות השתן נגלה כי זוהי תופעה שכיחה ממנה סובלות נשים רבות.

אנו יודעות כי רבע מהנשים הצעירות יסבלו מאיבוד שתן לא רצוני, בין אם במהלך שיעול/ צחוק/ ספורט ואם באופן ספונטני. ככל שהגיל עולה גם השכיחות עולה.


44-57% מהנשים בגיל המעבר יסבלו מבריחת שתן ו-75% מהנשים המבוגרות. האחוזים מדברים בפני עצמם ובכל זאת אנחנו נמנעות ונמנעים מלדבר על זה. מעדיפות להחליף מספר פדים במהלך היום ובלבד לא להציף את הבעיה. נעדיף להפסיק להתאמן או לשנות את האימון שאנחנו אוהבות במקום לדבר ולפנות לטיפול. זוהי טעות.


בכל הבעיות הנ”ל ניתן ואפשר לטפל ע”י פיזיותרפיה ייעודית לרצפת האגן.

שיקום רצפת האגן היא גישה לא ניתוחית לטיפול בתפקוד לקוי של השלפוחית, מעיים, כאב ותפקוד מיני. הטיפול נעשה ע”י פיזיותרפיסטית מומחית אשר עברה הכשרה ייחודית לטיפול ברצפת האגן.


טיפול תמיד יתחיל בשיחה אישית ומקיפה אשר תסייע לנו להבין את מהות הבעיה אותה מבקשים לפתור. בראיון נדבר על כל המערכות שיכולות להיות מושפעות מתפקוד לקוי של רצפת האגן, כמו גם על בעיות אורתופדיות נוספות שעשויות להיות קשורות לרצפת האגן. בתום השיחה, נעבור לבדיקה חיצונית בה אבקש להתרשם מהיציבה, תבנית הנשימה ותפקוד מערכות שרירים נוספות. רק לאחר מכן, ובהסכמת המטופלת בלבד, נעבור לבדיקה נרתיקית של שרירי רצפת האגן. בדיקה זו תמיד תלויה בנוחות ובנכונות המטופלת ולא בהכרח תתבצע במפגש הראשון.


הטיפול יהיה בהתאם לממצאים בבדיקה ויכלול מספר שיטות: טיפול ישיר לשרירי רצפת האגן, הרפיה ומתיחה של השרירים, חיזוק השרירים ואימון השרירים לפעולה מיטבית עם יתר שרירי הגוף בכלל ושרירי היציבה בפרט. כמו כן, נדאג לשים לב להתנהגויות העשויות להחמיר את הבעיה (כמו למשל “ריצה” לשירותים בכל פעם שקצת יש לנו פיפי…).


הרבה נשים נמנעות מלדבר על תופעות הקשורות לרצפת האגן ולעיתים אף נמנעות מלהסתכל על האזור. ברגע שנבין שאנחנו לא לבד בסיפור הזה ושאין סיבה שאיכות החיים שלנו תיפגע בגלל בעיות שברובן ניתנות לטיפול, נוכל לשפר את איכות החיים שלנו ולחזור לפעילויות אהובות שיתכן והפסקנו.

הכותבת היא פיזיותרפיסטית בעלת תואר שני מאונ’ בן גוריון.

Comments


bottom of page